Працюйте завзятіше
Автор: Даріуш Форо (Darius Foroux)
Оригінал статті: Work F*cking Hard
Переклад українською мовою: Wilson Payne
Одним з моїх наставників є 71-річний підприємець. Він почав працювати з 12 років. Думка про пенсію ніколи не приходила йому в голову.
Він сказав мені, що хоче померти на роботі — так сильно її любить.
Він каже: "Люди запевнятимуть тебе, що важка праця — погано для тебе. Та що ти маєш працювати менше. Не слухай їх. Ці люди не люблять свою роботу і намагаються переконати тебе в своїх помилках".
Це змусило мене замислитися. Ви коли-небудь чули, щоб хтось, хто любить свою роботу, сказав, що ви не повинні наполегливо працювати? Аж ніяк. Це завжди ледарі — на зразок мене раніше — роблять такі заяви.
Коли я вперше зустрів мого наставника, близько п'яти років тому, я не розумів, чому він працював сім днів на тиждень в своєму віці. Чому? Це гроші, репутація, ескапізм?
Як і багато інших, які питали "навіщо ти наполегливо працюєш?" я ще просто не розумів цього тоді.
Кілька років потому, коли я дивився документальний фільм про Boston Celtics, я помітив цитату в їх тренажерному залі.
"Що болючіше. Біль від важкої роботи чи біль від жалю?"
Нарешті все зійшлось. Ви не будете важко працювати через зовнішню мотивацію.
Люди, які думають, що причиною важкої праці є его, ескапізм або гроші, не розуміють її цінності.
Ця цитата залишилась в моїй свідомості назавжди. І кожного разу, коли я борюся або хочу здатися, я згадую це запитання. Бо робота — це не завжди задоволення.
І знаєте що? Я вибираю біль від важкої роботи кожного разу.
Ось чому я завзято працюю над:
- Відносинами
- Освітою
- Бізнесом
- Здоров'ям
- Навичками
- Розумом
Не тому, що я хочу розбагатіти чи щось-таке. Я роблю це тому, що це приносить мені задоволення. Я не хочу озиратися назад і шкодувати, що я витратив свій час на безглузде лайно.
А які у вас альтернативи? Сидіти весь день на підлозі, наодинці зі своїми думками? Давайте.
"Працюйте старанніше" — Кейсі Нейштат
Є лише одна засторога у важкій праці. Мій наставник сказав мені: відпочинь, перш ніж втомитися, бо попереду у тебе довгий шлях.
Ось чого не робить більшість людей. Життя довге. Вони морально налаштовуються або викладатись на повну або йти додому (вислів "go hard or go home" — "роби або йди" часто використовується в спорті — прим. пер.) І доводять себе до краю. Це самообман. Ви обпікаєтесь та починаєте відкидали напружену роботу.
Відпочивати не так вже й складно: охолоньте зараз та потім, не сприймайте життя занадто серйозно і отримуйте задоволення кожного дня.
Просто зрозумійте, що ви не "робочий робот". І не беріть занадто багато навантаження на себе. Розумова втома є більш небезпечною, ніж фізичне напруження сучасного робочого дня.
Що робити, коли ви ненавидите свою роботу? Знайдіть іншу. Але не треба ненавидіти важку роботу, тому що у вас був невдалий досвід чи вам так говорять інші.
Якщо ви правильно граєте, напружена праця може бути однією з найкращих речей у житті. Не ухиляйтесь від неї.
Коли моєму наставнику виповнилося 65 років, його сім'я дуже старалася змусити його перестати працювати. Він сказав: "Вони трохи егоїстичні і це нормально. Це моя робота — пояснити їм, чому я хочу продовжувати працювати. Вони зрозуміють".
Тепер дозвольте мені запитати вас: "Що болючіше? Біль від важкої роботи чи біль від жалю?"